top of page

Säänmuokkaus

Päivitetty: 10. lokak. 2023


Saara Huhtasaari Presidentiksi 2024 -kampanjan Täytä Kannattajakortti mainosbanneri

Svenska Yle tarttui twiittiini koskien kemikaalivanoja. Asia on äärimmäisen tärkeä nostaa julkiseen keskusteluun.


Ilmasto on globaali asia ja tulevaisuuden ympäristö kaikille yhteinen huolenaihe. Säänmuokkaus, geoengineering, on ilmiönä ihan julkisesti tunnustettu ja pilvienkylväminen hopeajodidilla on mm. Pekingin olympialaisissa puhuttanut ilmiö. Silloin myös Ylen kolumnisti kyseenalaisti toiminnan turvallisuuden. (Video löytyy alla olevasta videosta kohdasta 1:30-2:18).


Sään muokkaus kemikaaleja ja aerosoleja lentokoneesta levittämällä ei ole salaliittoteoriaa vaan siitä on runsaasti näyttöä. Lontoon UCL yliopiston tutkimuksen mukaan lentokoneesta vanan taivaalle levittäminen on tehokkain keino. Suurista lehdistä Forbes

ja Deutsche Welle käsittelevät asiaa ja tutkimusohjelma Harvardin yliopistossa etsii keinoja auringon säteilyn himmentämiseksi paikallisesti. Tarkoitus on levittää aerosoleja ilmakehän stratosfääriin, jossa niiden toivotaan muodostavan vesihöyrystä auringon säteilyä heijastavan pilvipeitteen.


Ilmastonmuutoksen hillitseminen tällä keinolla voi kuulostaa hyvältä mutta tiedeyhteisö ei ole tästä läheskään yksimielinen. Yksi monista huolista on jälleen otsonikerroksen ohentuminen jonka vuosikymmeniä sitten aiheutti aerosolien levittäminen stratosfääriin. Se saatiin sopimuksin lopetettua, mutta nyt aerosolien levitystä stratosfääriin suunnitellaan siis uudestaan. Useat kriitikot ovat huolestuneita myös siitä, että auringon himmentäminen saattaisi kiihdyttää ilmastonmuutosta tai teknologiaa käytetään myös sodankäyntiin.


Tätä tutkimustoimintaa rahoitetaan nyt lähinnä lahjoituksin eri säätiöistä. Yksi rahoittajista on Bill Gatesin säätiö. Alalle on noussut viime aikoina useita kaupallisia toimijoita ja hämmästyttävää kyllä toiminnalle ei ole kansainvälistä valvontaa. Yhdysvalloissa on kansalaisten keskuudessa noussut huoli alumiinin, bariumin ja strontiumin tahallisesta levittämisestä ja myös Suomessa epäileväisimmät uskovat ristiin rastiin menevien pilvivanojen sisältävän muutakin kuin vesihöyryä. Tuntikausia paikallaan seisovat pilviharsot vaikuttavat yleistyneen viime vuosina, mikä on omiaan lisäämään kysymyksiä koskien niiden luonnollisuutta.


En väitä tietäväni, mitä taivaalla tapahtuu, mutta olen äärimmäisen huolissani siitä, että sään kemiallinen muokkaus ilmiönä on leimattu salaliittoteoriaksi, mikä tekee vakavan ja kaikkia koskettavan aiheen käsittelyn lähes mahdottomaksi. Tosiasia on, että patentteja kemialliseen säänmuokkaukseen on haettu jo vuosikausia sitten, lentokoneita todella käytetään kemikaalien levittämiseen ja sään manipulointia tapahtuu jo monessa maassa.


Koska rahoitus toiminnalle on yksityistä, valtiollista valvontaa ei ole, ja media leimaa asian edelleen salaliittoteoriaksi, voivat yksittäiset toimijat ja rahoittajat tehdä lähes mitä vain.


Jossain päin maailmaa on jo paikallista vastustusta tälle globaalille toiminnalle.

Pari vuotta sitten myös Bill Gates oli rahoittamassa projektia, jonka tarkoitus oli Ruotsin Kiirunasta lähettää kalsiumkarbonaattia ilmakehään ja himmentää aurinkoa. Hanke kuitenkin tyssäsi paikallisten vastustukseen. Kun valvontaa ei ole syntyy myös mitä hullumpia toimijoita. USA:ssa kalifornialainen yritys nimeltä makesunsets.com tarjoaa nettisivullaan kemikaalipallon stratosfääriin lähettämistä rahalahjoitusta vastaan. Yritys kävi laskemassa pallonsa Meksikosta, jäi siitä kiinni ja nyt Meksiko on yhtenä harvoista valtioista kieltänyt säänmuokkaustoiminnan. Onneksi paikallista vastustusta siis on. Samoin järjestöjä ja tiedemiesten ryhmiä, jotka vaativat tämän toiminnan lopettamista.


Edellisvuosina on kylvetty pilvien lisäksi myös paljon epäluuloja kansan keskuuteen. Ympäri maailmaa on nyt miljoonia ihmisiä, jotka epäilevät lentokoneiden perässä ruiskutettavan ihmisille ja luonnolle haitallisia yhdisteitä, joista heille ei kerrota. Toimivassa yhteiskunnassa kyseenalaistaminen on sallittua. Ja kysymyksiin vastataan käsittelemällä asioita avoimesti, tarjoamalla aukottomia vastauksia ja rehellisistä pohdintaa eri näkökulmista.


Me kaikki haluamme elää puhtaassa luonnossa, hengittää raikasta ilmaa ja jättää jälkikasvullemme toimivan elinympäristön huolimatta siitä uskommeko vihreään siirtymään, kyseenalaistammeko hiilidioksidin vai olemmeko elokapinallisia. Käsittelemällä avoimesti ja kunnioittavasti kaikki perustellut näkemykset, myös konsensusta ja vanhoja uskomuksia haastavat, voimme päästä tilanteeseen, jossa luottamus pääsee rakentumaan ja ihmiset sitoutuvat yhteiseen päämäärään - luonnon suojelemiseen.


Minun tehtäväni keskustelunavaajana ei kuitenkaan ole vakuuttaa sinua kemikaalivanojen vaarallisuudesta saati esiintyä asiantuntijana. Internet on nykyään pullollaan muka-asiantuntijoita sekä tietoa, jota väitetään totuudeksi ja johon kuka tahansa pääsee käsiksi. Näin ollen on entistä tärkeämpää ravistella päättäjiä ja valtamediaa heräämään avoimen keskustelun ja kyseenalaistamisen tarpeeseen.


Aika puhua, aika ravistella, aika tehdä oikeita ratkaisuja


Saara Huhtasaari Presidentiksi 2024 -kampanjan Täytä Kannattajakortti mainosbanneri


Lähteet:https://svenska.yle.fi/a/7-10039466
Säänmuokkaaminen - lentokone levittää kemikaaleja pilviin
Säänmuokkaaminen - lentokone levittää kemikaaleja pilviin

4 205 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page