Hufvudstadsbladetin pääkirjoituksessaan 17.9 Susanna Ginman kirjoittaa, että emme voi pitää demokratiaamme itsestäänselvyytenä. Mielestäni sen voi kyseenalaistaa. Sveitsissä asuvalle sana demokratia merkitsee jotain aivan muuta kuin mitä isänmaani hallintomalli edustaa.
Sveitsin pinta-ala on yhtä suuri kuin Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon yhteensä, noin 41 000 neliökilometriä. Alpit ja Jura – vuoristo rajaavat asutuksen niiden väliselle kapealle alueelle niin, että kaksi kolmasosaa maan 8, 7 miljoonasta asukkaista asuu tässä Sveitsin keskimaan alueella (Mittelland). Toisin sanoen noin 5, 8 miljoonaa ihmistä asuu alueella, joka on hieman pienempi kuin Pirkanmaa ilman vesialueita, eli noin 12 000 neliökilometriä. Keskimaan alueella asukasmäärä on suurempi kuin Suomen, joka on noin 5, 5 miljoonaa.
Suomessa on 309 kuntaa, Sveitsissä 2202. Maa on jaettu 26 Kantoniin, joilla kullakin on oma perustuslakinsa, lainsäädäntö- ja täytäntöönvalta ja oikeuslaitos. Kaikissa Kantoneissa on eriniminen, yksikamarinen parlamentti. Kantoneissa asiat päätetään kansanäänestyksellä, lukuun ottamatta Kantoneja Glarus ja Appenzell Innerrhoden, joissa päätöksenteko tapahtuu ulkona järjestettävissä kansalaiskokouksissa.
Maakuntien itsehallintoa on tuloksetta yritetty järjestää Suomeen 1700-luvun lopusta lähtien yli 50 kertaa. Vuonna 2019 tehtiin kansalaisaloite prosessilaista, joka antaisi maakunnille oikeuden muodostaa hallintonsa omien ehtojensa mukaisesti.
Päälinjat säädettäisiin kansallisella lailla. Asia sisällytettiin hallitusohjelmaan ja tuloksena syntyi laki hyvinvointialueista. Suomen maakunnat saivat itsehallinnon sijasta neljännen valtion rahoituksellaan hallinnoiman säätelyelimen, mikä johti talouden umpikujaan.
Asetuin presidenttiehdokkaaksi herättääkseni keskustelua Suomen demokratiasta. Sitoutumattomana on vaikea haastaa puoluediktatuuria, jota tuetaan verovaroilla ja joka muodostaa esteen maan demokratiakehitykselle.
Ahvenanmaa on yli sata vuotta pärjännyt kahdella hallintoelimellä ja kysyn uudelleen, voiko Ahvenanmaa pelastaa Suomen? Suomen hyvinvointi on myös ahvenanmaalaisten etu.
Maa voi pian olla konkurssissa. Kysynkin heiltä, voisimmeko yhdessä herättää manterelaiset Ruususen unestaan ja osoittaa näille tie kohti kansalaisyhteiskuntaa? Ensi askel sillä olisi maakuntalaki.
Kommentare